13 Οκτωβρίου 2014

Η μάχη για το Επικουρικό Ταμείο (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.) των Σωμάτων Ασφαλείας...


Ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται η μετατροπή του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) σε επαγγελματικό ταμείο. 
Παρ´ότι το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί από το υπουργείο Εργασίας για να κατατεθούν η σχετική αναλογιστική μελέτη, το απαραίτητο καταστατικό και, φυσικά, να υπάρξει η έγκριση της διαδικασίας μέσα από ψηφοφορία αντιπροσωπευτικής οργάνωσης των εργαζομένων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει προχωρήσει. 
Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σχεδόν δυόμισι μήνες από την κατάληξη της προθεσμίας, υπάρχει ο κίνδυνος τελικά το ΤΕΑΠΑΣΑ να μεταφερθεί......>> στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), χωρίς οι εργαζόμενοι να δώσουν τη «μάχη» για να το μετατρέψουν σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι ασφαλισμένοι του Ταμείου κινδυνεύουν με τεράστια μείωση στο εφάπαξ, που μπορεί να φτάσει το 50%, αλλά και με περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. 
Δεν είναι τυχαίο ότι η Διοίκηση του ΤΕΑΠΑΣΑ προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση ήδη από τις 19 Σεπτεμβρίου, στην οποία καλεί τους Τομείς κάθε Κλάδου να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 
Ειδικότερα, γίνεται λόγος για σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, παρουσία αρμόδιων στελεχών της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία ξεκαθαρίστηκε ότι την «αρμοδιότητα - πρωτοβουλία (απόφαση - σύμφωνη γνώμη) για μετατροπή των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας του Ταμείου σε ΝΠΙΔ - επαγγελματικά ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης, έχουν αποκλειστικά και μόνον οι αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις των κλάδων ασφαλισμένων των Τομέων του ΤΕΑΠΑΣΑ και όχι η διοίκηση του Ταμείου». 
Το ίδιο ισχύει και για τη διενέργεια αναλογιστικών μελετών, αλλά και για τη δημιουργία του σχετικού καταστατικού. Ως αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις θεωρούνται αυτές που έχουν τα περισσότερα εγγεγραμμένα, ενεργά, ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη. 
Πιο συγκεκριμένα, για τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Ελληνικής Χωροφυλακής (Τ.Ε.Α.Ε.Χ), τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (Τ.Ε.Α.Υ.Α.Π), τον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικού (Τ.Π.Α.Σ) και τον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (ΤΠΥΑΠ) αντιπροσωπευτικότερη είναι η οργάνωση των απασχολουμένων στην Ελληνική Αστυνομία. Επίσης, για τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων στο Πυροσβεστικό Σώμα (ΤΕΑΥΠΣ) και τον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων στο Πυροσβεστικό Σώμα (ΤΠΥΠΣ) πιο αντιπροσωπευτική είναι η οργάνωση των απασχολουμένων στο Πυροσβεστικό Σώμα. 
Από την πλευρά του το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει ετοιμάσει ακόμη την υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει τη «ρήτρα διασφάλισης αξιόμαχου» στα Σώματα Ασφαλείας. Το μόνο που έχει καταστεί δυνατό έως τώρα είναι να δοθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προς τη διοίκηση του Ταμείου οι γενικές κατευθύνσεις για τη συγκεκριμένη ρήτρα, έτσι ώστε να μπορούν να προκύψουν οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες. Ακόμα όμως δεν έχει δοθεί καμία τέτοια έγκριση για την εκπόνηση των σχετικών μελετών. 
Το κέρδος των ασφαλισμένων εάν αποφύγουν το ΕΤΕΑ:  
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα και η δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου δεν σημαίνει ότι θα αποφευχθούν τυχόν μειώσεις σε Επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. 
Ο νόμος ορίζει ότι, και στην περίπτωση της Επαγγελματικής Ασφάλισης, το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση «συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο Ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό». 
Αυτό που κερδίζουν οι ασφαλισμένοι του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α, εάν επιλεχθεί τελικά η λύση της επαγγελματικής ασφάλισης, είναι κατά τη διαδικασία υπολογισμού της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος να ληφθούν υπόψη μόνο τα ελλείμματα του Ταμείου και όχι τα συνολικά ελλείμματα των Ταμείων που συμμετέχουν στο ΕΤΕΑ. 
Πάντως, με δεδομένο ότι το ΤΕΑΠΑΣΑ αναμένεται να έχει σταθερή εισροή εσόδων, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται κανονικά, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες το Ταμείο να είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα ως Ν.Π.Ι.Δ. και να διατηρήσει, με μικρές αποκλίσεις, το ύψος των συντάξεων και των εφάπαξ που χορηγεί. ΠΗΓΗ:ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.