16 Απριλίου 2015

Αλλαγές για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές...


Αλλάζουν κατεύθυνση και εξεταζόμενα μαθήματα 

Δεύτερος γύρος αναμονής για τους μαθητές της Β' Λυκείου, οι οποίοι θα γευτούν πρώτοι το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων από το 2016 και περιμένουν καρτερικά από το υπουργείο να ανακοινώσει τόσο την κατανομή των σχολών πανεπιστημίων και ΤΕΙ στα πέντε επιστημονικά πεδία όσο και τους συντελεστές βαρύτητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνολογικά τμήματα σε Τ.Ε.Ι θα ανοίξουν για τις δύο κατευθύνσεις, Θετικών Σπουδών και Οικονομικών - Πληροφορικής, ενώ προσχέδιο, το οποίο παρουσιάζει η εφημερίδα  «Ε.Τ.», υπάρχει και για την κατανομή των Αστυνομικών και Στρατιωτικών Σχολών που ενδιαφέρει μεγάλο μέρος των υποψηφίων, λόγω της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης========>> που προσφέρουν. Αντίθετα, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τον αποκλεισμό των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης από τις οικονομικές σχολές, αλλά και το «διχασμό» που θα προκληθεί στους υποψήφιους για εισαγωγή σε σχολές με αντικείμενο την Πληροφορική, καθώς άλλες θεωρούνται πολυτεχνικές (2η κατεύθυνση) και άλλες τεχνολογικές (3η κατεύθυνση). 
Το Υπουργείο γι' ακόμη μία φορά αποδεικνύει ότι τα αντανακλαστικά του είναι ανεπαρκή, καθώς το τρέχον σχολικό έτος είναι μία ανάσα πριν από τη λήξη του και ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί ούτε μία παράγραφος του νομοσχεδίου για το νέο εξεταστικό, παρά μόνο εξαγγελίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των ημερών αναμένονται ανακοινώσεις για το πολυνομοσχέδιο, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει καν κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα, όπου συμπεριλαμβάνονται οι πρώτες διατάξεις του υπουργείου Παιδείας που αφορούν την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων που θα ισχύσει από φέτος! Μάλιστα, στόχος της ηγεσίας ήταν να συμπεριλάβει στο παραπάνω νομοσχέδιο και τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, όμως απ' ό,τι φαίνεται τόσο το σχέδιο νόμου όσο και οι προθέσεις του υπουργείου κάπου χάθηκαν στη μετάφραση. 
Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές: 
• Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αν και οι τελικές ανακοινώσεις της ηγεσίας «κρύβουν» πάντα εκπλήξεις, το υπουργείο προσανατολίζεται στο να χωρίσει τις Στρατιωτικές Σχολές στις πρώτες δύο κατευθύνσεις. Το βαρύ «πυροβολικό» που είναι οι Σχολές Ευελπίδων και Ικάρων, με τις δυσθεώρητες βάσεις από 18.000 μόρια και πάνω, θα υπαχθούν στην κατεύθυνση των Θετικών Επιστημών. Στην ίδια κατηγορία θα μπουν και οι σχολές με αντικείμενο την Ιατρική και με επιλογή του 4ου μαθήματος της Βιολογίας για τους υποψήφιους που επιθυμούν την εισαγωγή τους. 
• Οι «θεωρητικοί, θα έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής στις ΣΣΑΣ, όπως Ψυχολόγοι (σ.σ.: η βάση εισαγωγής για το 2014 έφτασε τα 19.121 μόρια), ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τις σχολές ΣΣΑΣ Οικονομικού. Παρά τις φανερές προθέσεις του υπουργείου να διευρύνει τις επιλογές των υποψηφίων στην επιλογή σχολών, άφησε πάλι τους υποψήφιους της θεωρητικής κατεύθυνσης με περιορισμένες δυνατότητες συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. Για πρώτη φορά. οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης δεν έχουν πρόσβαση στις Οικονομικές Σχολές, μία αστοχία που έχει ήδη δημιουργήσει αναστάτωση, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας γι' αυτό το αδιέξοδο. Αντίθετα, στο νέο εξεταστικό σύστημα υπερέβαλαν εαυτόν με το να ανοίξουν τις επιστήμες Υγείας σε όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα κι εκεί όπου δεν υπήρχε προφανής λόγος. Στα «ψιλά» έχει περάσει μέχρι στιγμής για τη θεωρητική κατεύθυνση και η αφαίρεση της Λογοτεχνίας από τα εξεταζόμενα μαθήματα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες η σκέψη και μόνο που εξέφρασε ο τέως υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, για απομάκρυνσή της από τις εξετάσεις προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να πάρει πίσω τροπολογία που είχε δώσει στη δημοσιότητα. 
Για τις Αστυνομικές Σχολές προβλέπεται να ενταχθούν στην τρίτη κατεύθυνση, αυτή των Οικονομικών Επιστημών και Πληροφορικής, με τέταρτο μάθημα επιλογής για τους υποψήφιους τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Α.Ο.Θ). 
• Ο κατακερματισμός των σχολών Πληροφορικής από το νέο σύστημα αλλά και η άμεση αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ) κατευθύνει το υπουργείο στο να διευκολύνει την είσοδο των υποψηφίων στις σχολές Πληροφορικής και από τις δύο κατευθύνσεις (Θετικές Επιστήμες και Πληροφορική). Το ερώτημα που τίθεται τόσο από την ένωση όσο και από τους εκπαιδευτικούς αναλυτές που έχουν σχολιάσει το νέο σύστημα είναι: «Με ποια λογική αποκόβουν το αντικείμενο της Πληροφορικής από τις Θετικές Επιστήμες;». Η ΠΕΚΑΠ πρότεινε την ένταξη του μαθήματος Πληροφορικής (ΑΕΠΠ) στην κατεύθυνση των Θετικών Επιστημών, ώστε να διευκολυνθεί και η εισαγωγή των υποψηφίων στις Τεχνολογικές Σχολές αλλά και να υπάρχει η εξέταση μαθήματος με συναφές αντικείμενο της σχολής που θέλει να δηλώσει ο υποψήφιος. Το υπουργείο δεν δείχνει πάντως κάποια διάθεση για αλλαγή των ήδη δοθέντων στη δημοσιότητα εξεταζόμενων μαθημάτων και το πιθανότερο είναι να περιοριστεί σε μία αρκετά «απελευθερωμένη» κατανομή των σχολών και των τμημάτων, όπου αρκετά από αυτά θα είναι ανοιχτά για τους υποψήφιους από δύο κατευθύνσεις. 
• Η ίδια πολιτική θα ακολουθηθεί και στα τμήματα των Τ.Ε.Ι. Τα περισσότερα, όπου δηλαδή το επιτρέπει το αντικείμενό τους, θα είναι ανοιχτά από δύο κατευθύνσεις. Η συγκεκριμένη κίνηση έχει «αέρα» καθαρά πολιτικό και δείχνει τις προθέσεις της ηγεσίας να ενισχύσει το ρόλο των ΤΕΙ. Η διευκόλυνση της εισαγωγής στα εν λόγω τμήματα έχει στόχο την εισροή περισσότερων υποψηφίων σε αυτά, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των άδειων αμφιθεάτρων. 
• Τα ΤΕΦΑΑ θα ανοίξουν για όλες τις κατευθύνσεις, με το υπουργείο να προσανατολίζεται στο να τα εντάξει στην κατεύθυνση των Παιδαγωγικών. Ειδικότερα, για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν 4ο μάθημα τα Μαθηματικά για τις παιδαγωγικές σχολές θα μπορούν να δηλώσουν και τα ΤΕΦΑΑ. Αντίστοιχα το τέταρτο μάθημα ανά κατεύθυνση που οδηγεί στα Παιδαγωγικά θα ανοίγει τις πόρτες και για τις σχολές Φυσικής Αγωγής. ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.