10 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για τους Συνταξιούχους άνω των 65 ετών...


Σήμερα θα σχολιάσουμε ένα ζήτημα που εσχάτως αναδείχθηκε από διάφορα μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για το θέμα της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, όταν αυτοί φορολογούνται ή όχι βάσει τεκμηρίων. Σε αρκετές ιστοσελίδες διαδόθηκε μία είδηση ότι στο φετινό εκκαθαριστικό υπάρχει επιβάρυνση στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών αναφορικά με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (σ.σ. του άρθρου 29 του=====>> Ν. 3986/2011) και ότι έχει γίνει λάθος υπολογισμός από την Γ.Γ.Δ.Ε. κατά την εκκαθάριση της δήλωσης. 
Ας δούμε όμως αναλυτικά τις ισχύουσες διατάξεις που σχετίζονται με το εν λόγω θέμα. Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την περίπτωση ζ΄ του άρθρου 33 του Ν. 4172/2013 (σ.σ. κώδικα φορολογίας εισοδήματος που ισχύει από 1.1.2014 και μετά), ισχύουν τα ακόλουθα: ζ) Οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες που υπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 31 προκειμένου για συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους, εφαρμόζονται μειωμένες κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) των όσων προκύπτουν σύμφωνα με τις προηγούμενες διατάξεις. 
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αν ένας φορολογούμενος διαθέτει αντικειμενικές δαπάνες και ταυτόχρονα είναι συνταξιούχος και άνω των 65 ετών, τότε η συνολική προκύπτουσα ετήσια αντικειμενική δαπάνη θα μειωθεί κατά ποσοστό 30%. Η διάταξη αυτή αφορά όπως είναι φανερό στη φορολογία εισοδήματος. 
Τι γίνεται όμως αναφορικά με την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις ανωτέρω περιπτώσεις; Ας δούμε τι αναφέρεται στην απόφαση ΠΟΛ.1099/9.4.2014 και ειδικότερα στην παράγραφο 2 αυτής: 
2. Επισημαίνεται ότι, για την εφαρμογή των διατάξεων της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες διαβίωσης, δεν μειώνεται κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) προκειμένου για συνταξιούχους άνω των 65 ετών (περίπτωση ζ΄ άρθρου 33). 
Το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις της παραγρ. 2 του άρθρου 34 του Ν.4172/2013. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής και κατά τον υπολογισμό του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος δεν υπολογίζονται οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 32. 
Αντίθετα λαμβάνεται υπόψη η συνολική ετήσια δαπάνη των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών του άρθρου 31 του ΚΦΕ. 
Συνεπώς, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανωτέρω απόφαση, στις περιπτώσεις συνταξιούχων άνω των 65 ετών η ειδική εισφορά θα υπολογίζεται βάσει του συνολικού ποσού των αντικειμενικών δαπανών του άρθρου 33, δηλαδή χωρίς τη μείωση του ποσοστού 30% που προβλέπεται στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος (Ν. 4172/2013). 
Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος -συνταξιούχος άνω των 65 ετών- διαθέτει αντικειμενικές δαπάνες συνολικού ύψους 20.000,00 και αντίστοιχα φορολογητέο εισόδημα 11.000,00, τότε η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί στο ποσό των 20.000,00 ευρώ -επειδή οι αντικειμενικές δαπάνες είναι μεγαλύτερες από το δηλωθέν εισόδημα- και όχι στο μειωμένο κατά ποσοστό 30% (ήτοι 14.000,00). 
Τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας διατείνονται ότι, κακώς επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης στους ανωτέρω συνταξιούχους στο συνολικό ποσό των αντικειμενικών δαπανών πριν τη μείωσή τους κατά 30% και ότι πρόκειται για λάθος της Γ.Γ.Δ.Ε. που οδηγεί σε επιβαρύνσεις εκατοντάδων ευρώ για κάθε φορολογούμενο. Όμως, σύμφωνα με όσα αναφέραμε στην ανάλυσή μας, η Γ.Γ.Δ.Ε. δεν έχει κάνει λάθος υπολογισμούς, αφού ακολουθήθηκαν οι θέσεις της Διοίκησης του υπ. Οικονομικών που εκφράστηκαν μέσα από την απόφαση ΠΟΛ.1099/9.4.2014. Προφανώς οι συντάκτες των άρθρων αυτών καθώς και όσοι αναπαρήγαγαν την είδηση αυτή αγνοούσαν τις διατάξεις της απόφασης του υπ. Οικονομικών που υπογράφηκε από τον τότε Γ.Γ.Δ.Ε. κ. Χ. Θεοχάρη. 
Ως εκ τούτου, είναι καλό όσοι εξέφρασαν δημοσίως τη λανθασμένη αυτή άποψη που σχολιάζουμε σήμερα, αλλά και όσοι αναπαρήγαγαν τη σχετική είδηση, να προβούν σε κάποια διόρθωση προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες αλλά και στους συναδέλφους λογιστές-φοροτεχνικούς.ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.