31 Μαΐου 2015

Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές ανά πεδίο...

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, που συνδέεται με τις τεχνολογικές και θετικές Επιστήμες, εντάσσονται οι περισσότερες Στρατιωτικές Σχολές για το σύστημα εισαγωγής από το 2016, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, που εκδόθηκε κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΓΕΕΘΑ. Σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία εντάχθηκαν η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής και η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (με επιμέρους διαφοροποιήσεις όσον αφορά στις ειδικότητες των σχολών)=========>> Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και οι Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επιλογών των μαθητών της Γ΄ Λυκείου που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. Κι αυτό αφενός γιατί προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση, αφετέρου γιατί πολλοί είναι οι νέοι και οι νέες που επιθυμούν να κάνουν καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεδομένου λοιπόν ότι σύντομα χιλιάδες μαθητές της Β' Λυκείου ξεκινούν προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις του χρόνου, ανέμεναν την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας που ξεκαθάρισε χτες ποια Σχολή εντάσσεται σε ποιο επιστημονικό πεδίο, προκειμένου να επιλέξουν κατεύθυνση. 
Σύμφωνα λοιπόν με το Υπουργείο Παιδείας (έκανε αποδεκτή την πρόταση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας), εντάχθηκαν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο η Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), η Σχολή Ικάρων (ΣΙ), η Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ) και η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικού (ΣΥΔ). 
Η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής εντάχθηκε στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (επιστήμες υγείας και ζωής). Στο ίδιο πεδίο εντάχθηκαν και οι ειδικότητες Υγειονομικού της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, ενώ οι ειδικότητες των ψυχολόγων και των ΣΣΝΣ στο 1ο Πεδίο (ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες), και η ειδικότητα του οικονομικού στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής). 
Όσον αφορά στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι υποψήφιοι θα έχουν δύο επιλογές, θα μπορούν δηλαδή να επιλέξουν τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, τη Σχολή Αστυφυλάκων, τη Σχολή Ανθυποπυραγών και τη Σχολή Πυροσβεστών, ακολουθώντας τόσο το 1ο, όσο και το 2ο Επιστημονικό Πεδίο.ΠΗΓΗ:-Εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ". Διαβάστε το σχετικό Δελτίου του Υπουργείου Παιδείας,κάνοντας κλικ ΕΔΩ:

30 Μαΐου 2015

Ποιοι δικαιούνται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα - Δικαιολογητικά...


Η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων σήμανε και την έναρξη υποβολής αιτήσεις των φοιτητών για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα 2015 ύψους 1.000 €. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι φοιτητές έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης και αναδρομικά για την χορήγηση του επιδόματος. Συγκεκριμένα οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης που διέπει την χορήγηση,δίνει=======>> το δικαίωμα να κάνουν αίτηση και οι δικαιούχοι φοιτητές που δεν το είχαν αιτηθεί ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Οι αιτήσεις μετά απο την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους φοιτητές και την εκκαθάριση τους που γίνεται αυτόματα απο την ΓΓΠΣ καταθέτονται στις γραμματείες των σχολών τους 
Οι προϋποθέσεις για το Φοιτητικό επίδομα 2015 είναι η κάτωθι: 

– Ο φοιτητής να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
– Ο φοιτητής να διαμένει σε μισθωμένη οικία, λόγω των σπουδών του, σε άλλη πόλη (ή σε άλλο δήμο-κοινότητα του Νομού στον οποίο βρίσκεται η Σχολή ή το Τμήμα όπου φοιτά) από αυτή στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειάς του. 
– Στην πόλη όπου σπουδάζει ο φοιτητής να μην έχουν ο ίδιος ή οι γονείς του πλήρη κυριότητα ή επικαρπία σε άλλη κατοικία. 
– Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους (2014) να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) € προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) € για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. 
Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή. 
Η εν λόγω εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος. 
– Οι Κύπριοι φοιτητές έχουν όριο για την χορήγηση του επιδόματος τις 30.000 € ανεξαρτήτως προστατευόμενων τέκνων. 
– Τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα των ιδιόκτητων κατοικιών της οικογένειας, αν είναι σε πόλη να μην ξεπερνούν τα (200) τ.μ., εξαίρεση αποτελούν οι κατοικίες οι οποίες βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3000) κατοίκων. (σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται η προσκόμιση βεβαίωσης από τον οικείο Δήμο). 
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ:
1). ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ (χορηγείται από το γραφείο της Σπουδαστικής Μέριμνας) 
– Δικαιούχος του επιδόματος είναι ο πατέρας, τον οποίο ο φοιτητής βαρύνει φορολογικά. 
– Σε περίπτωση που υπάρχει διάσταση ή διαζευκτήριο, Δικαιούχος είναι ο γονέας που δηλώνει φορολογικά τον φοιτητή σαν προστατευμένο μέλος. 
– Κατ” εξαίρεση Δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφ' όσον: 
α). Είναι από την Κύπρο 
β). Οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού. 
γ). Είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών. 
δ). Είναι ορφανός και από τους δύο γονείς. 
ε). 'Εχουν δικό τους εισόδημα και κάνουν φορολογική δήλωση (σε αυτή την περίπτωση αν ο φοιτητής έχει δηλωθεί και σαν προστατευμένο μέλος στη φορολογική δήλωση του γονέα/των γονέων, τα εισοδήματα του φοιτητή και των γονέων προστίθενται. Επομένως πρέπει να καταθέσει το εκκαθαριστικό σημείωμα και τη φορολογική δήλωση των γονέων του. 
Οι Αλλοδαποί από χώρες της ΕΕ είναι δικαιούχοι του επιδόματος οι ίδιοι και πρέπει να εμφανίζουν ανάλογα δικαιολογητικά από επίσημες κρατικές υπηρεσίες, μεταφρασμένα επισήμως (υπεύθυνες δηλώσεις σχετικά με το ύψος του εισοδήματος και την περιουσιακή κατάσταση δεν γίνονται δεκτές) 
2). Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης εκτός του Δικαιούχου απαιτείται η υποβολή ΑΠΛΗΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗΣ δηλαδή εξουσιοδότηση που θα φέρει θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής (γίνεται στα ΚΕΠ ή άλλη δημόσια αρχή και πρέπει να περιέχει το παρακάτω κείμενο: (Ο υπογεγραμμένος … με ΑΔΤ …. εξουσιοδοτώ την κόρη/ το γιο μου …… με ΑΔΤ …. για την κατάθεση στο Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας της αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης, καθώς και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και να υπογράψει αντί εμού κάθε σχετικό έγγραφο. 
3). ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΛΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ Κατά το πρώτο έτος σπουδών αντί του ανωτέρω πιστοποιητικού υποβάλλεται πιστοποιητικό εγγραφής. (χορηγούνται από την Γραμματεία του Τμήματος) 
4). ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Δικαιούχου γονέα, του οικονομικού έτους 2015 (εισοδήματα του έτους 2014) ή της Φορολογικής Δήλωσης (Έντυπο Ε1) αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα. Οι Κύπριοι φοιτητές θα προσκομίζουν φορολογική βεβαίωση των γονέων τους από το Υπουργείο Οικονομικών. 
5). ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Ε9) ΕΤΟΥΣ 2015 του Δικαιούχου, συζύγου, του φοιτητή και των υπόλοιπων τέκνων που εμφανίζονται ως προστατευμένα μέλη. Στην περίπτωση που τα προστατευόμενα μέλη δεν έχουν ακίνητη περιουσία ο Δικαιούχος θα υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/1986 στην οποία θα δηλώνει ότι: τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του δεν κατέχουν ακίνητη περιουσία και συνεπώς δεν υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9). 
Οι Κύπριοι φοιτητές για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι γονείς ή οι φοιτητές από την Κύπρο, θα πρέπει να προσκομίζονται βεβαιώσεις από τον αρμόδιο Δήμο μόνιμης διαμονής των γονέων, καθώς και υπεύθυνες δηλώσεις εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ακίνητα (κατοικίες) σε άλλη πόλη της Κύπρου. 
6). ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (πρόσφατο) 
7). ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ (πρόσφατη) από το Δήμο 
8). ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Ν.1599/1986 ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ στην οποία θα δηλώνει ότι: δεν έχει εισπράξει το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος άλλη φορά. 
9). ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ Το μισθωτήριο συμβόλαιο πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον δυο μηνών μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 και συμβαλλόμενος να είναι ο γονέας του φοιτητή ή ο ίδιος ο φοιτητής. Δεν δικαιούνται το στεγαστικό επίδομα γονείς που νοικιάζουν κατοικία και διαμένουν στην ίδια πόλη που φοιτά και ο φοιτητής καθώς και δικαιούχοι που έχουν πλήρη κυριότητα κατοικίας στην πόλη που σπουδάζει ο φοιτητής. (Ως μίσθωση λογίζεται και η διαμονή σε ξενοδοχείο ή πανσιόν, υπό την προϋπόθεση ότι ο φοιτητής θα προσκομίζει βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης διαμονής και απόδειξη παροχής υπηρεσιών)
Γίνονται δεκτά και μισθωτήρια συμβόλαια κατοικίας και εκτός πόλης φοίτησης σε απόσταση μέχρι σαράντα (40) χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης στην οποία εδρεύει η Σχολή ή το Τμήμα αυτής σύμφωνα με βεβαίωση αρμόδιας αρχής. 
10). ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ σε μορφή IBAN ο οποίος πρέπει να περιέχει ευδιάκριτα το όνομα του Δικαιούχου αν περιέχει περισσότερα του ενός ονόματα, το πρώτο στη σειρά να είναι του Δικαιούχου. ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ IBAN 
11). ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Ν.1599/1986 του ΦΟΙΤΗΤΗ που έχει ΑΦΜ αλλά δεν υποβάλει φορολογική δήλωση και δήλωση Περιουσιακής κατάστασης Ε9, στην οποία θα δηλώνει ότι: το οικονομικό έτος 2015 δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση επειδή δεν ήταν υπόχρεος και δεν έχει υποβάλει ποτέ δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης Ε9. 
Δεν τίθεται πλέον προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις οποτεδήποτε μέχρι την παραγραφή της κατά του Δημοσίου απαίτησής τους. Μπορούν να κάνουν αίτηση και για τα προηγούμενα δύο ακαδημαϊκά έτη 2012-2013 και 2013-2014 όσοι φοιτητές δεν γνώριζαν ότι δικαιούνται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα.  ΠΗΓΗ:

28 Μαΐου 2015

Διεκδίκηση αναδρομικών ποσών ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου...


Το μέλος της Ομοσπονδία μας (Π.Ο.Α.Α.Σ.Α), ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Νικήτας, Αστυν.Δ/ντής ε.α.,Δικηγόρος, έχει συντάξει σχετικά έντυπα και προτείνει στα μέλη μας να προσφύγουν άμεσα ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με ομαδικές αγωγές των (50) ατόμων========>>> Τα έντυπα μπορείτε να προμηθευτείτε από το γραφείο του Συνδέσμου μας. 
- ´Οποιος συνάδελφος διαμένει εκτός Λάρισας και επιθυμεί να προβεί στην ανωτέρω αγωγή,να στείλει e-mail για να του αποστείλω τα σχετικά έντυπα.

26 Μαΐου 2015

Aπόστρατος Αστυνομικός κατασκεύασε το πρώτο Ελληνικό Αεροσκάφος (VIDEO)!!!


Κατασκευαστής του πρώτου Ελληνικού Αεροσκάφους «Άρχων» είναι ένας Απόστρατος Αστυνομικός, ο οποίος με το επίτευγμά του έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για να αγοράσουν το συγκεκριμένο Αεροσκάφος======>> Πρόκειται για τον κ. Γιώργο Ηλιόπουλο, ο οποίος πήρε την σχετική άδεια για να πετάξει δοκιμαστικά το αεροσκάφος που κατασκεύασε στην Ιταλία, αφού στην Ελλάδα αντιμετώπισε γραφειοκρατικά προβλήματα.
Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος έχει μεράκι και ιδιαίτερη αγάπη για την αεροπλοΐα, ενώ είναι πρόεδρος της Αερολέσχης Φλώρινας. Δείτε το σχετικό VIDEO: 

Αντισυνταγματική η Εισφορά Αλληλεγγύης με Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου!

Αντισυνταγματική έκρινε την Εισφορά Αλληλεγγύης η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1. «Είχαν προσφύγει συνταξιούχοι» σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος και αναφερόμενος στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόνισε ότι «όταν δανείζονται οι λαοί δεν καταργούν τη δημοκρατία και τη δικαστική εξουσία»======>> Η απόφαση για την Εισφορά Αλληλεγγύης αφορά το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και όλους τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα πάνω από 1.000 €. 
Μετά από αυτή την απόφαση, ενδεχομένως, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα περίπου 2.000.000.000 €. Ακόμη, ο κ. Μητρόπουλος, αναφερόμενος στη συμφωνία με τους εταίρους, υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. ΠΗΓΗ:

25 Μαΐου 2015

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ...

Διαβάστε τη σημερινή έκδοση της εφημερίδας "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" των Ομογενών της Κωνσταντινούπολης,για έγκαιρη και ακομμάτιστη ενημέρωση========>> Για ανάγνωση,πατήστε ΕΔΩ:

24 Μαΐου 2015

Ανοίγουν τον Σεπτέμβριο οι Σχολές Αστυφυλάκων Ρεθύμνου & Κομοτηνής...


Τρία χρόνια μετά την απόφαση του τότε υπουργού Προστασίας του πολίτη, Νίκου Δένδια να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία της σχολής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Δημήτρης Αναγνωστάκης ανακοίνωσε μιλώντας αποκλειστικά στη "Νέα Τηλεόραση" την επαναλειτουργία της σχολής δοκίμων αστυφυλάκων στο Ρέθυμνο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η επαναλειτουργία της σχολής αποτελεί πάγιο αίτημα της Ρεθυμνιώτικης κοινωνίας, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου========>>  

23 Μαΐου 2015

Αναβολή κατάταξης για τους επιτυχόντες στις Σχολές Αστυνομίας...


Τη δυνατότητα αναβολής κατάταξης στις Ένοπλες Δυνάμεις στους επιτυχόντες των εξετάσεων εισαγωγής στις Σχολές Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και Αστυφυλάκων των σχολικών ετών 2012-13, 2014-15 και 2015-16, μέχρι και την ημερομηνία εγγραφής τους στις οικείες σχολές, παρέχει τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή=======>> Μέχρι τώρα ίσχυε ότι οι επιτυχόντες του σχολικού έτους 2012-2013 πρόκειται να εγγραφούν στις εν λόγω σχολές το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 και οι επιτυχόντες των σχολικών ετών 2014-2015 και 2015-2016 πρόκειται να εγγραφούν το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, με αποτέλεσμα όσοι συμπληρώσουν το 21ο έτος της ηλικίας τους, πριν από την ημερομηνία εγγραφής τους στις σχολές να στερούνται του δικαιώματος αναβολής στράτευσης και κατ' ακολουθία να κατατάσσονται υποχρεωτικά στις Ένοπλες Δυνάμεις. 
Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, κρίθηκε αναγκαία η κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας για λόγους «ίσης μεταχείρισης και χρηστής διοίκησης». 
 Η τροπολογία αναφέρει τα εξής:  
«Η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις των επιτυχόντων των προηγουμένων περιπτώσεων αναβάλλεται από την ημερομηνία έκδοσης των πινάκων του υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων μέχρι την ημερομηνία εγγραφής τους στις οικείες σχολές της αστυνομίας. Η χορηγηθείσα αναβολή κατάταξης διακόπτεται με αίτηση του ενδιαφερομένου». 
Την τροπολογία συνυπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, οι αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Πανούσης, και ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος. Το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο προς συζήτηση. ΠΗΓΗ:

Μελέτη-σοκ! Στα 100 € ετησίως το B.O.E..A.!!


Γράφει ο Ιωάννης Αντωνιάδης, Αξιωματικός Οικονομικού ε.α., 
Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Σ.Α.Σ και Σύμβουλος της Ε.Α.Α.

Το ΒΟΕΑ αποτελεί έναν «κουμπαρά» στο οποίο επί 25 χρόνια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετούν υποχρεωτικά χρήματα για τα τέκνα που έχουν, έτσι ώστε αυτά να έχουν μία στήριξη όταν ενηλικιωθούν. Εκτός του ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην ικανοποίηση των αιτήσεων απόδοσης των δικαιούμενων εξαυτού χρημάτων από τα Μετοχικά Ταμεία, από μελέτη που έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της ΣΣΑΣ, αξιωματικός ε.α. και οικονομολόγος Ιωάννης Αντωνιάδης, προκύπτει πως η ετήσια απόδοση που θα αποφέρει το Βοήθημα Οικογενειακής Επαγγελματικής Αυτοτέλειας μετά από 25 χρόνια δεν θα ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 100 € =========>> Τα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ. (Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία) ασφαλίζουν τα παιδιά των ενεργών μετόχων και μερισματούχων τα γεννηθέντα από την ισχύ του Ν. 1329/1983 χωρίς διάκριση φύλου, με σκοπό την παροχή σε αυτά εφάπαξ βοηθήματος για τh δημιουργία ή την ενίσχυση της οικογενειακής ή της επαγγελματικής αυτοτέλειάς τους. 
Ενεργοί μέτοχοι και μερισματούχοι των Μ.Τ. υποχρεούνται να δηλώσουν στο Ταμείο τα παιδιά τους μέσα σε χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τη γέννησή τους, ή τη νομιμοποίησή τους, ή την υιοθεσία τους, καταβάλλοντας αναλογούν ποσό ως δικαίωμα εγγραφής. Επίσης καταβάλλεται μηνιαία κράτηση υπέρ Μ.Τ. (για ΒΟΕΑ) που αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι το τέλος του μηνός κατά τον οποίο συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος. Αυτοδίκαια η κράτηση παύει στο 25ο έτος (συμπληρωμένο) της ηλικίας του τέκνου. 
ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: 
Το ποσό τού εφάπαξ βοηθήματος για την οικογενειακή ή επαγγελματική αυτοτέλεια που καταβάλλεται από το Ταμείο καθορίζεται σε αριθμό μηνιαίων μερισμάτων που λαμβάνει ο μερισματούχος ή η χηρεύουσα οικογένεια κατά την ημερομηνία που νομιμοποιείται η καταβολή τού εφάπαξ βοηθήματος και του μερίσματος που θα ελάμβανε ο ενεργός μέτοχος, λογιζόμενος ως μερισματούχος. 
Παρά τις προσπάθειες όμως που καταβάλλουν τα Μετοχικά μας Ταμεία προκειμένου να καταστούν βιώσιμα (μετά τον ορυμαγδό μέτρων μειώσεων των αναλογουσών εισφορών και των κοινωνικών πόρων, παράλληλα με την αφαίμαξη που υπέστησαν με το «κούρεμα»-PSI), αλλά και να χορηγήσουν αξιοπρεπή μερίσματα-βοηθήματα-εφάπαξ παροχές, οφείλουμε να επισημάνουμε, και να τεκμηριώσουμε παράλληλα, πως η πολιτική του επιδόματος ΒΟΕΑ επιβάλλεται να τροποποιηθεί άμεσα. 
Και αυτό για τους παρακάτω λόγους: 
α). Δεν έχει εισέτι αλλάξει για όλα τα Μετοχικά Ταμεία (διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο) ο τρόπος λειτουργίας του ΒΟΕΑ (ως ένας ανεξάρτητος λογαριασμός με δικό του αποθεματικό κεφάλαιο από τις ατομικές καρτέλες-εισφορές των παιδιών των μετόχων - μερισματούχων), με αποτέλεσμα οι μηνιαίες κρατήσεις - εισφορές που παρακρατούνται, πολλές φορές να καλύπτουν άμεσες και επιτακτικές ανάγκες των Μ.Τ. 
β). Μετά τις απανωτές μειώσεις των συντάξεων, και, κατ’ επέκταση, των μερισμάτων των στρατιωτικών, και μέχρι να κλειδώσει η τιμή του μερίσματος για το ΒΟΕΑ, μειώθηκε κατά πολύ το χορηγούμενο βοήθημα, που, σύμφωνα και με δική μας μελέτη, η απόδοση των κρατήσεων σε βάθος 25ετίας για το ΒΟΕΑ είναι ελάχιστη, και, ουσιαστικά, δεν καλύπτει πλέον ούτε την ανταποδοτική επιστροφή των κρατήσεων αυτών. 
Συγκεκριμένα, υπολογίσαμε τις εισφορές-κρατήσεις σε βάθος 25ετίας ενός υπαξιωματικού σε συνάρτηση με όλες τις μισθολογικές του προαγωγές στο διάστημα αυτό (καθώς και τις αντίστοιχες για την εφάπαξ εγγραφή του), και τις συγκρίναμε (με τιμές παρούσας και όχι μελλοντικής αξίας) με το επίδομα ΒΟΕΑ που θα ελάμβανε με τη συμπλήρωση 25ετίας του τέκνου και το μέρισμα που θα ελάμβανε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το συμπέρασμα που εξήχθη ήταν πως η μέση ετήσια απόδοση που θα αποφέρει το ΒΟΕΑ μετά από 25 ετών παρακρατήσεις των μετόχων δεν θα ξεπερνά τα 100 ευρώ (άρα συνολικά 2.500 ευρώ παραπάνω σε βάθος 25ετίας!!!)

 
Την ίδια στιγμή, αφενός το Ταμείο θα αποκομίζει πολλαπλάσια οφέλη από τη συνολική είσπραξη σε ετήσια βάση των εισφορών των χιλιάδων μελών του, αφετέρου τέτοια χαμηλή απόδοση δεν θα απέδιδε καμία συναφής επένδυση για μελλοντική εξασφάλιση του τέκνου του μετόχου, άρα τίθεται εύλογα το θέμα της προαίρεσης επιλογής καταβολής αυτών των εισφορών, εφόσον δεν προχωρήσουν άμεσα τα Ταμεία σε τροποποιήσεις του καθεστώτος λειτουργίας του ΒΟΕΑ. 
Επιπροσθέτως, και σε άλλη συσχέτιση στοιχείων που προχώρησε συνάδελφος Οικονομικός Αξιωματικός, με την παραλαβή του βοηθήματος από την κόρη του, με την παρέλευση 18ετίας, διαπίστωσε πως το ποσό χορήγησης του ΒΟΕΑ υπολειπόταν σημαντικά (από 30% έως 50%) των ονομαστικών κρατήσεων, υπό συγκεκριμένες παραδοχές, που ανέλυσε στην ένστασή του, προς το Ταμείο. 
Κατόπιν των ανωτέρω, και στο πλαίσιο αυτό, θα επιθυμούσαμε να θέσουμε υπόψη των Δ.Σ. των Μετοχικών μας Ταμείων τις παρακάτω προτάσεις, για τις οποίες εκτιμούμε ότι μπορούν να επιλύσουν τα υφιστάμενα προβλήματα, και οι οποίες, αν και μερικές εξ αυτών είχαν εξεταστεί και υιοθετηθεί στο παρελθόν (εισηγήσεις από επιτροπές για Μ.Τ., εγκεκριμένες από τέως ΥΦΕΘΑ και ΑΝΥΕΘΑ), εντούτοις δεν υλοποιήθηκαν από όλα τα Μ.Τ.: 
• Απεξάρτηση-απεμπλοκή του ΒΟΕΑ από τα Μετοχικά Ταμεία, με τη δημιουργία ενός αυτόνομου ειδικού λογαριασμού, όπου θα μεταφερθούν ως αποθεματικό όλες οι μέχρι σήμερα εισφορές των μετόχων-μερισματούχων που εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορές-κρατήσεις σε αυτόν. 
• Μειώσεις ποσοστού πάγιων μηνιαίων κρατήσεων, ενεργών μετόχων και μερισματούχων, αλλαγή των προϋποθέσεων χορήγησης με συνάρτηση της παροχής μόνο με το ηλικιακό καθεστώς του παιδιού και συμπληρωματικά πριν από την 25ετία, πρόβλεψη της συναίνεσης του υποκείμενου σε κρατήσεις γονέα για πρώιμη λήξη της σχέσης, δυνητική ασφάλιση για παιδιά με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, δυνατότητα διακοπής και επιστροφής κρατήσεων πριν από το 18ο έτος της ηλικίας του παιδιού, αύξηση του βοηθήματος κατά πέντε μερίσματα στη χορήγησή του μετά το 18ο έτος της ηλικίας του παιδιού, μείωση ποσοστού δικαιώματος εγγραφής, διεύρυνση ορίων καταβολής (καθιέρωση ετήσιας κλίμακας χορηγήσεων), προκειμένου να καταστεί το βοήθημα πλήρως ανταποδοτικό. 
• Αύξηση του ποσού που έχει «κλειδώσει» ως υπολογισθέν μέρισμα, στα επίπεδα που θα επιφέρουν ένα σοβαρό ανταποδοτικό όφελος στον μέτοχο-μερισματούχο, με βάση υπολογισμού τη μελλοντική αξία (terminal value, or future value)-μοντέλο ασφαλειών ζωής ιδιωτικού τομέα του συνόλου των εισφορών που θα κληθεί να πληρώσει για το εν λόγω βοήθημα. 
Το καθεστώς του ΒΟΕΑ, οι υποχρεώσεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα: 
ΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΑ Ταμεία ασφαλίζουν τα παιδιά των ενεργών μετόχων και μερισματούχων τα γεννηθέντα από την ισχύ του Νόμου 1329/1083 χωρίς διάκριση φύλου, με σκοπό την παροχή σε αυτά εφάπαξ βοηθήματος για τη δημιουργία ή την ενίσχυση της οικογενειακής ή επαγγελματικής αυτοτέλειάς τους. 
Ενεργοί μέτοχοι και μερισματούχοι υποχρεούνται να δηλώσουν στο ταμείο τα παιδιά τους μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών από τπ γέννησή τους ή τη νομιμοποίησή τους, ή την υιοθεσία τους, καταβάλλοντας αναλογούν ποσό ως δικαίωμα εγγραφής. 
Επίσης, καταβάλλεται μηνιαία κράτηση υπέρ των Μ.Τ. η οποία αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι το τέλος του μηνός κατά τον οποίο συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος. Αυτοδίκαια η κράτηση παύει στο 25ο έτος της ηλικίας του τέκνου. Το ποσό τού εφάπαξ βοηθήματος για την οικογενειακή ή επαγγελματική αυτοτέλεια που καταβάλλεται από το Ταμείο καθορίζεται σε αριθμό μηνιαίων μερισμάτων που λαμβάνει ο μερισματούχος ή η χηρεύουσα οικογένεια κατά την ημερομηνία που νομιμοποιείται η καταβολή τού εφάπαξ βοηθήματος και του μερίσματος που θα ελάμβανε ο ενεργός μέτοχος, λογιζόμενος ως μερισματούχος. 
Από την 1η Ιουλίου 2012, ο υπολογισμός του ποσού τού εφάπαξ βοηθήματος γίνεται με βάση τις διαμορφωθείσες την 1η Ιανουάριου 2012 τιμές των μερισμάτων, μειωμένες κατά 5% (τουλάχιστον στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού). Το ανωτέρω βοήθημα χορηγείται πλήρες για εισφορές από 25 ετών συμπληρωμένων σε ποσό ίσο με 60 μηνιαία μερίσματα. Δύναται όμως να ληφθεί μειωμένο ως ακολούθως: 
α). Για εισφορές 18-20 ετών συμπληρωμένων ποσό ίσο με 20 μηνιαία μερίσματα.
β). Για εισφορές 21-22 ετών συμπληρωμένων ποσό ίσο με 30 μηνιαία μερίσματα.
γ). Για εισφορές 23-25 ετών συμπληρωμένων ποσό ίσο με 40 μηναία μερίσματα.
Υποχρεώσεις:  
Εφάπαξ καταβολή ποσού ίσου με το 15% του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος κατά τη δήλωση εγγραφής του τέκνου τους στο Ταμείο και παρακράτηση υπέρ των Μετοχικών Ταμείων4% για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, 3% για το τρίτο παιδί, και, για το τέταρτο και πέρα, 2% επί του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος του μετόχου. 
Πλεονεκτήματα: 
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, το ΒΟΕΑ δεν θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, δεν υπόκειται σε φόρο και δεν υπάγεται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης οι διενεργούμενες κρατήσεις ΒΟΕΑ αποτελούν ασφαλιστικές εισφορές του υποκείμενου σε αυτές γονέα και, συνεπώς, μειώνουν το φορολογητέο εισόδημά του και περαιτέρω το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 
Μειονεκτήματα
Το ΒΟΕΑ παρακολουθείται σε συνάφεια με τα Μετοχικά Ταμεία και σε ενιαίο λογαριασμό, στην ΗΔΙΚΑ και, κατ' εφαρμογή του Νόμου 4093/2012, δηλώνεται το μεικτό ποσό του μερίσματος, άρα και οι κρατήσεις του ΒΟΕΑ, και, όπως φαίνεται από τον πίνακα (αριστερά), διαφαίνεται πως η απόδοση των κρατήσεων σε βάθος 25ετίας για το ΒΟΕΑ είναι η ελάχιστη, και, ουσιαστικά, δεν καλύπτει ούτε την ανταποδοτική επιστροφή των κρατήσεων αυτών. 
Προτάσεις βελτίωσης: 
• Άμεση απεξάρτηση-απεμπλοκή του ΒΟΕΑ από τα Μετοχικά Ταμεία, με τη δημιουργία ενός αυτόνομου ειδικού λογαριασμού, όπου θα μεταφερθούν ως αποθεματικό όλες οι μέχρι σήμερα εισφορές των μετόχων-μερισματούχων που εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορές σε αυτόν. 
• Αφαίρεση των εισφορών του ΒΟΕΑ στο υπολογισθέν ποσό του μερίσματος ΗΔΙΚΑ. 
Άμεση υλοποίηση των αποφάσεων, ανάλογων του ΜΤΝ για:
α). Μείωση ποσοστού πάγιων μηνιαίων κρατήσεων κατά 12,5% για το πρώτο και δεύτερο εγγεγραμμένο παιδί (ενεργοί μέτοχοι από 4% επί Β.Μ.+ΕΧΥ σε 3,5%, και μερισματούχοι από 16% επί του μερίσματος σε 14%). 
β). Αλλαγή των προϋποθέσεων χορήγησης (συνάρτηση της παροχής μόνο με το ηλικιακό καθεστώς του παιδιού, και συμπληρωματικά πριν από την 25ετία η πρόβλεψη της συναίνεσης του υποκείμενου σε κρατήσεις γονέα για πρώιμη λήξη της σχέσης).
γ). Παιδιά με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (δυνητική ασφάλιση) (δυνατότητα διακοπής και επιστροφής κρατήσεων πριν από το 18ο έτος της ηλικίας του παιδιού, αύξηση του βοηθήματος κατά 5 μερίσματα στη χορήγησή του μετά το 18ο έτος της ηλικίας του παιδιού).
δ). Μείωση ποσοστού δικαιώματος εγγραφής (ενεργοί από 15% επί Β.Μ.+ΕΧΥ σε 4%, μερισματούχοι από 50% επί μερίσματος σε 30%, και διεύρυνση ορίων καταβολής). 
• Αύξηση του ποσού που έχει «κλειδώσει» ως υπολογισθέν μέρισμα στα επίπεδα που θα επιφέρει ένα σοβαρό ανταποδοτικό όφελος στον μέτοχο-μερισματούχο, με βάση υπολογισμού τη μελλοντική αξία-μοντέλο ασφαλειών ζωής ιδιωτικού τομέα του συνόλου των εισφορών που θα κληθεί να πληρώσει για το εν λόγω βοήθημα.

22 Μαΐου 2015

Σαρωτικές αλλαγές στους μισθούς του Δημοσίου...


Μεγάλες αλλαγές έρχονται στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων καθώς, πέρα από τις πιέσεις των δανειστών για οριζόντιες μειώσεις που οδηγούν σε μισθούς από 700 έως 1.000 €, υπάρχουν και αυτές που αφορούν όσους εξακολουθούν να παίρνουν ποσά πλέον του μισθού τους=======>> Στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και εργαζόμενοι όπως οι Πολιτικοί Μηχανικοί του υπουργείου Ανάπτυξης στους οποίους πάγωσαν οι περικοπές πέραν του 25% που έγιναν στο δημόσιο με βάση το Μνημόνιο. Πρώτοι στο στόχαστρο για μειώσεις μπαίνουν περίπου 66. 000 εργαζόμενοι που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά.
Ωστόσο, πέραν αυτών και σε δεύτερη φάση, στο στόχαστρο μπαίνουν και όλα τα επιδόματα πέραν του μισθού που προβλέπονται στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, προς περικοπή πηγαίνουν αυτά που δίδονται ανά υπηρεσία και δεν ισχύουν για όλους. 
Απώτερος στόχος όλοι οι εργαζόμενοι με την ίδια θέση και τα ίδια προσόντα στο Δημόσιο να λαμβάνουν τον ίδιο μισθό. 
Παράλληλα, αναμένεται και μια ακόμη αλλαγή, στην αντίθετη κατεύθυνση, καθώς αναμένεται η θέσπιση και η καταβολή επιδομάτων σε όσους έχουν θέσεις ευθύνης.

21 Μαΐου 2015

Η Προκήρυξη για την εισαγωγή ιδιωτών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ. κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017...


Μέχρι τις 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στα Αστυνομικά Τμήματα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο. Αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι οι θέσεις: 250 για τη Σχολή Αστυφυλάκων, 40 για τη Σχολή Αξιωματικών Στους 290 ορίστηκαν οι εισακτέοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για τις σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε χθές========>> Οι υποψήφιοι για τις δύο σχολές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, εάν καταφέρουν να επιτύχουν τη βάση εισαγωγής,θα εγγραφούν στις οικείες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016- 2017. 
Ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αστυφυλάκων καθορίστηκε σε 250, ενώ για τη Σχολή Αξιωματικών σε 40. Σημειώνεται πως και στις δύο σχολές ο αριθμός των εισακτέων είναι αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η ζήτηση κάθε χρόνο είναι μεγάλη και ο αριθμός των πρώτων προτιμήσεων υπερβαίνει κατά πολύ τις θέσεις που διατίθενται.  
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περσινή χρονιά, η βάση στη σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ εκτοξεύτηκε στα 18.319 μόρια, καταγράφοντας άνοδο κατά 1.410 μόρια ενώ η βάση στη σχολή Αστυφυλάκων ανέβηκε κατά 1.734 μόρια και διαμορφώθηκε στα 15.910 μόρια. 
Αναφορικά με τις φετινές εξετάσεις, οι υποψήφιοι υποχρεούνται να υποβάλουν αυτοπροσώπως στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και τις 19 Ιουνίου. 
Δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές για την κατάταξη στις Αστυνομικές σχολές έχουν άνδρες και γυναίκες, Έλληνες πολίτες ή ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία. Οι ομογενείς που κατατάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία αποκτούν αυτοδικαίως την ελληνική ιθαγένεια από την κατάταξή τους. 
Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τα ακόλουθα προσόντα: 
• Να μην υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31 Δεκεμβρίου 2015.
• Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις για τη σωματική ικανότητα υποψηφίων των Σχολών Στρατού Ξηράς.
• Να έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου. 
• Να έχουν ανάστημα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 μ., χωρίς υποδήματα. 
• Να μην έχουν καταδικαστεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος κ.λπ. 
Τέλος, επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι πριν από την επιλογή τους από το Υπουργείο Παιδείας θα υποβληθούν σε προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ψυχοτεχνική δοκιμασία, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες. 
Οι προκαταρκτικές εξετάσεις διαρκούν συνολικά τρεις (3) ημέρες και διεξάγονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.Διαβάστε ολόκληρη την σχετική προκήρυξη,κάνοντας κλικ ΕΔΩ:

19 Μαΐου 2015

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Γ.Λ.Κράτους το ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015...


Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε το ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ του έτους 2015 που θα καταβληθεί στις 28/05/2015. Υπενθυμίζουμε ότι για να εισέλθετε στην εφαρμογή πρέπει να πληκτρολογήσετε=======>> τον κωδικό πρόσβασης μοναδικής σύνδεσης (κωδικός πρόσβασης στο TAXISNET: Όνομα χρήστη/username - Κωδικός πρόσβασης/password).

Παγίδα φέτος οι τόκοι των καταθέσεων στη Φορολογική Δήλωση 2015...


Αντιμέτωποι με έναν ακόμα γρίφο, έρχονται οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν εισπράξει στη διάρκεια του 2014, τόκους από τις μεγαλύτερες ή μικρότερες τραπεζικές τους καταθέσεις. Όπως επισημαίνουν λογιστές, σε περιπτώσεις συνδικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών διαπιστώνεται ότι το ποσό των τόκων εμφανίζεται ολόκληρο και στη δήλωση του ενός και στη δήλωση του άλλου. Αν δεν συνεννοηθούν μεταξύ τους, υπάρχει ο κίνδυνος να φορολογηθούν διπλά για το ίδιο ποσό, καθώς οι τόκοι καταθέσεων μετρούν και κατά τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς=======>> Πέρυσι, οι τόκοι εμφανίζονταν συνολικά, μόνο στη δήλωση του πρώτου δικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού. 
Μετά την αλλαγή αυτή, θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι συνδικαιούχοι και να δηλώσουν στη φορολογική δήλωση 2015 το ποσό των τόκων που αντιστοιχεί πραγματικά στον καθένα εξ αυτών ανάλογα με τη συμμετοχή τους στον τραπεζικό λογαριασμό ή εν πάσει περιπτώσει, ποιος θα φορτωθεί τους τόκους. 
Οι τράπεζες έχουν αποστείλει στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αρχεία με πληροφορίες για τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων πελατών τους το 2014. 
Τα ποσά αυτά, εμφανίζονται σε παράθυρο κατά τη συμπλήρωση των κωδικών "667"-"668" στον πίνακα Δ1 προκειμένου για τόκους (προ φόρου) ημεδαπής προέλευσης και στους κωδικούς "669"-"670" προκειμένου για τόκους (προ φόρου) αλλοδαπής προέλευσης. Αντίστοιχα, χρειάζεται προσοχή και για την ορθή συμπλήρωση των κωδικών "775"-"676" και "677"-"678" οι οποίοι αφορούν στο φόρο που παρακρατήθηκε σχετικά με τους τόκους καταθέσεων εσωτερικού και εξωτερικού. 
Η σχετική εγκύκλιος της Γ.Γ.Δ.Ε. ορίζει ότι στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση των συντάξεων των εν αποστρατεία στελεχών των Ε.Δ.-Σ.Α...

     Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ν. ΔΑΝΙΑΣ
Υποστράτηγος ε.α. Πρόεδρος ΔΣ/Ε.Α.Α.Σ

Οι Ενώσεις των Αποστράτων Αξιωματικών (Ε.Α.Α.), που ως γνωστόν εκπροσωπούν το σύνολο των Αποστράτων Αξ/κών και εν προκειμένω η Ε.Α.Α.Σ., που εκπροσωπεί το σύνολο των Αποστράτων Αξιωματικών του Σ.Ξ και της πρώην Χωροφυλακής, καθώς και μέρους των Αποστράτων Αξ/κών της ΕΛ.ΑΣ., είχαν καταθέσει εμπροθέσμως αίτηση ακύρωσης στο Σ.τ.Ε. κατά της αποφάσεως του τότε ΑΝ.Υ.ΟΙΚ. με βάση την οποία μας έγιναν αναδρομικές κρατήσεις και κατά άλλης συναφούς πράξεως, που απέρρεε από τον Ν.4093/12=======>> Το Σ.τ.Ε. ως γνωστόν εξέδωσε την υπ.αριθμ.4192/14 ακυρωτική απόφασή, η οποία δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε στο 100% παρά της περί του αντιθέτου δηλώσεις των διαφόρων παραγόντων και αντί της πλήρους συμμόρφωσης, όπως έπρεπε καθότι ζούμε σε ευνομούμενο Κράτος, ψηφίστηκε από την Βουλή ο Ν.4307/14, που βάσει του άρθρου 86 θεσμοθετείται η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης κατά 50%. 
Οι Ε.Α.Α. παράλληλα παρενέβησαν στο ΕΛ.ΣΥΝ. κατά την εκδίκαση πιλοτικής δίκης, το ΕΛ.ΣΥΝ. εξέδωσε ταυτόσημη με την του Σ. τ. Ε. απόφαση, πλην όμως δεν έχει καθαρογραφεί, για να σταλεί στο Γ.Λ.Κ. για εφαρμογή. 
Κατόπιν αυτού οι Ε.Α.Α. εμπροθέσμως κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο Σ.τ.Ε. κατά του Ν. 4307/14 και η οποία αίτηση εκδικάστηκε στο Σ.τ.Ε. την 3 Απρ.2015 και περιμένουμε την σχετική απόφασή του. 
Επίσης μετά τις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος Υ.ΕΘ.Α. δέχθηκε το συντονιστικό των Τριών Ενώσεων στο γραφείο του, για μία πρώτη συζήτηση επί των θεμάτων που μας απασχολούν και μας υποσχέθηκε ότι η απόφαση του Σ.τ.Ε. θα εφαρμοστεί στο σύνολό της και παράλληλα συγκροτήθηκε υπό την ΥΠ.ΕΘ.Α/Γ.Δ.Ο.Σ.Υ. επιτροπή που θα του εισηγείτο σχετική πρόταση νόμου για την επίλυση/ικανοποίηση των οικονομικών των αποστράτων Αξ/κών.
Η σχετική πρόταση είναι έτοιμη όπως κατάθεσε στο Σ.τ.Ε. ο εκπρόσωπος του Υ.ΕΘ.Α., ο οποίος μάλιστα εξ’ αυτού του λόγου ζήτησε και την αναβολή εκδίκασης της προσφυγής των Ενώσεων. Ετσι έχει η κατάσταση σε γενικές γραμμές και επειδή όλοι μας λάβαμε από το ΥΠ.ΟΙΚ. ενημερωτικό σημείωμα με την αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον Ν.4307/14, είναι ατομικό δικαίωμα του καθενός για το πρακτέον. 
Η Ε.Α.Α.Σ. αναμένει την απόφαση του Σ.τ.Ε. και αναλόγως θα ενημερώσει τα μέλη της άμεσα.ΠΗΓΗ:

18 Μαΐου 2015

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" ΤΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ...


Διαβάστε την σημερινή έκδοση της εφημερίδας "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" των Ομογενών της Κωνσταντινούπολης, για εγκαιρη και ακομμάτιστη ενημέρωση=====>> Για ανάγνωση,κλικ ΕΔΩ:

17 Μαΐου 2015

Ποιοι δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Φορολογικής Δήλωσης το 2015...


Φέτος, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα και οι κεκαρμένοι μοναχοί για το καθαρό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτούς κατά το χρονικό διάστημα που διατηρούν την ανωτέρω ιδιότητα, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τις 9.500 ευρώ. Αντίθετα:=======>>  - Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα.Επίσης οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση. 
- Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία/επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. 
- Δεν προβλέπεται εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου όταν έχουν εισοδήματα (πραγματικά ή τεκμαρτά)
- Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του. 
Ειδικότερα οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον:Ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράστασηή έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης.ΠΗΓΗ:

Υποχρεωτικός από φέτος ο Α.Μ.Κ.Α. για την Φορολογική Δήλωση 2015 - Βρείτε τον με ένα κλικ!!


Υποχρεωτική είναι η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ για πρώτη φορά στην φορολογική δήλωση 2015 αφού σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΔΕ θα πρέπει να αναγραφούν για παράδειγμα σε περίπτωση οικογένειας όλα τα ΑΜΚΑ των μελών της. Πως όμως μπορείς να βρεις το ΑΜΚΑ σου και της οικογένειας σου ηλεκτρονικά χωρίς να ψάχνεις τα «κιτάπια» σου=======>> Συγκεκριμένα το πρώτο στάδιο για τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης απαιτεί από τους φορολογουμένους να συμπληρώσουν υποχρεωτικά τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του υπόχρεου και τις συζύγου για τους έγγαμους, καθώς και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 
Χωρίς e-mail και Α.Μ.Κ.Α. η εφαρμογή δεν επιτρέπει στον φορολογούμενο να επιβεβαιώσει τα προσωπικά στοιχεία του και να προχωρήσει στη συμπλήρωση των κωδικών τα φορολογικής δήλωσης. 
Υπάρχει όμως ένας τρόπος να μην ταλαιπωρηθείς ψάχνοντας για να βρεις το Α.Μ.Κ.Α.- εαν δεν το γνωρίζεις- και χωρίς βέβαια να στηθείς στους ουρές του Ι.Κ.Α. ή των Κ.Ε.Π. για να το μάθεις. 
Το πρώτο βήμα είναι να εισέλθετε απο τον υπολογιστή σας στην ιστοσελίδα του Α.Μ.Κ..Α https://www.amka.gr/AMKAGR/ Μόλις εισέλθετε στην εφαρμογή θα σας ζητηθούν τα προσωπικά σας στοιχεία όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα.
Πατώντας την επιλογή αναζήτηση θα δείτε το Α.Μ.Κ.Α. σας που απο φέτος θα πρέπει να συμπληρώσετε στην φορολογική δήλωση. Μόλις οι φορολογούμενοι συμπληρώσουν τον Α.Μ.Κ.Α. και το e-mail και επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους, μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία συμπλήρωσης της δήλωσης ΠΗΓΗ:

15 Μαΐου 2015

Άνοιξε το taxisnet για την υποβολή των Φορολογικών Δηλώσεων 2015...


Ανοιξε  η Ηλεκτρονική Εφαρμογή στο TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2015. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέσω αυτής να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ώς και τις 30 Ιουνίου, που λήγει η σχετική προθεσμία. =====>>>> Με την είσοδο του φορολογούμενου στην ειδική εφαρμογή, τού ζητείται η συμπλήρωση του Α.Μ.Κ.Α, καθώς και η επιβεβαίωση των λοιπών προσωπικών στοιχείων που είναι προσυμπληρωμένα. 
Προσυμπληρωμένα είναι, επίσης, τα ποσά των μισθών και των συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2014, οι τόκοι καταθέσεων που ζητούν εππιβεβαίωση ότι είναι σωστοί, όπως και τα ποσά των δόσεων που έχουν καταβληθεί για εξόφληση δανείων στις τράπεζες. 
Ο φορολογούμενος μπορεί να ελέγξει, επίσης, την ορθότητα των στοιχείων των ακινήτων και των αυτοκινήτων που έχει στην κατοχή του και εμφανίζονται στο έντυπο Ε1. 
Οι επιτηδευματίες πριν συμπληρώσουν το Ε1 θα πρέπει να επιλέξουν και να συμπληρώσουν το Ε3 ή το Ε2, εάν εισπράττουν ενοίκια. 
Στο μενού επιλογής της δήλωσης εμφανίζεται και το επίδομα τέκνων για τους φορολογούμενους που το έλαβαν από τον ΟΓΑ το 2014 με βάση το έντυπο Α21. 
Μετά τη συμπλήρωση και υποβολή του Ε1, οι φορογούμενοι αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για να λάβουν το επίδομα και το 2015.

14 Μαΐου 2015

Διόρθωση Βεβαιώσεων Αποδοχών Μερίσματος Οικ. Έτους 2015...


Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ενημερώνει τους μερισματούχους του ότι, από την 12/5/2015, έχει διορθωθεί στις Βεβαιώσεις Αποδοχών Μερίσματος για το 2015 (οικονομική χρήση 2014), που εκδίδονται μέσω της διεύθυνσης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.) Α.Ε., η ένδειξη "Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης" στο ορθό "Υπουργείο Εθνικής Άμυνας"======>> Διευκρινίζεται επίσης ότι, οι μερισματούχοι που έχουν ήδη εκτυπώσει την υπόψη Βεβαίωση μπορούν είτε να την χρησιμοποιήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα, είτε να εκδώσουν νέα μέσω της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. με την ορθή ένδειξη. 
         
                                                                                             Εκ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού

13 Μαΐου 2015

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα!!!



Να θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία τα αυτοκίνητά τους παροτρύνει εμμέσως τους φορολογούμενους το Υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε την Τρίτη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση όσοι προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους μέσα στη χρονιά έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αναλογικά=======>> για τους υπόλοιπους μήνες-μέχρι την λήξη της χρονιάς- τα τέλη κυκλοφορίας. 
Τι προβλέπει η τροπολογία: 
«Εξαιρετικά, σε περίπτωση άρσης ακινησίας οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας ιδιωτικής χρήσης του πρώτου εδαφίου της παρούσας, εντός του έτους 2015, τα τέλη κυκλοφορίας του έτους αυτού καταβάλλονται πριν την άρση ακινησίας αναλογικά, για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένους του μήνα της άρσης της ακινησίας» σημειώνεται στην τροπολογία. 
Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα αυξήσει, έως ένα βαθμό, τα κρατικά έσοδα, καθώς ενθαρρύνονται χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας που απομένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς. 
Παράταση και για το Ε9:
Επίσης, η τροπολογία προβλέπει παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου για τις δηλώσεις ακινήτων (Ε9), ενώ στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να υπαχθούν και μη φορολογικές οφειλές οι οποίες έχουν καταχωριστεί στα βιβλία εισπρακτέων της φορολογικής διοίκησης έως τις 31η Δεκεμβρίου 2014.  
Όπως προβλέπει η τροπολογία, «προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνους στους φορολογούμενους για να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και για την άμεση και διαρκή ενημέρωση του περιουσιολογίου «καθορίζονται νέες ημερομηνίες εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων Ε9 ειδικά και μόνο για μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014 καθώς και αυτές που πραγματοποιήθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2015 έως και την 31η Μαϊου 2015. 
Η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου: 
Επίσης, ορίζεται ότι, νομικά πρόσωπα τα οποία είχαν δηλώσει τα στοιχεία των ακινήτων τους, της 1ης Ιανουαρίου 2011, με την υποβολή ηλεκτρονικού αρχείου υπολογιστικών φύλλων εφαρμογών γραφείου, υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης της 1ης Ιανουαρίου των ετών 2011, 2012, 2013 και 2014, εφόσον η υποβολή γίνει το αργότερο μέσα σε 45 ημέρες από την ανάρτηση της προσωρινής περιουσιακής τους εικόνας στο taxisnet και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τις 30 Ιουνίου». ΠΗΓΗ: 

12 Μαΐου 2015

Πέντε διαγωνισμοί για 1.300 μόνιμες προσλήψεις ...

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η τρίτη και τελευταία προκήρυξη της ΔΕΗ για φέτος που αφορά 450 υπαλλήλους «Προ των πυλών» του Εθνικού Τυπογραφείου βρίσκονται δύο προκηρύξεις του ΑΣΕΠ που αφορούν στην πρόσληψη συνολικά 900 μόνιμων υπαλλήλων στη ΔΕΗ και στη Γενική Γραμματεία Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η τρίτη και τελευταία προκήρυξη της ΔΕΗ (για φέτος) που αφορά 450 μόνιμους υπαλλήλους, απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης======>> Οι ειδικότητες που θα ζητηθούν αφορούν: Τεχνίτες Ορυχείων, Μηχανοτεχνίτες Σταθμών και Υποσταθμών, Τεχνίτες Ιμάντων, Ηλεκτροοξυγονοκολλητές, Μηχανοτεχνίτες και Μηχανοτεχνίτες Αυτοκινήτων, Χειριστές Μηχανημάτων Εργων, Ηλεκτροτεχνίες και Οδηγούς, Μηχανοδηγούς κ.ά. Μετά τη ΔΕΗ θα ακολουθήσει η προκήρυξη του υπουργείου Οικονομικών για 450 θέσεις στη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων. Δικαίωμα υποβολής αίτησης στον διαγωνισμό θα έχουν όσοι διαθέτουν πτυχία Νομικής και Οικονομικών Σχολών, ενώ απαραίτητη θεωρείται η κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών στο Φορολογικό Δίκαιο, στην Πολιτική Δικονομία, στο Αστικό Δικονομικό Δίκαιο, στην Ελεγκτική, στη Λογιστική και στα Χρηματοοικονομικά. Στα απαραίτητα προσόντα περιλαμβάνονται επίσης η γνώση χειρισμού Η/Υ και η πολύ καλή γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας. ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 1.000 οπλίτες για τρία χρόνια Στην πρόσληψη 1.000 Οπλιτών για χρονικά διάστημα έως 3 έτη προχωρά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, προωθείται η ανακατάταξη (για βραχεία περίοδο δυο ετών με παράταση για ακόμη ένα έτος) 600 Οπλιτών από τον Στρατό Ξηράς, 200 από το Πολεμικό Ναυτικό και 200 από την Πολεμική Αεροπορία. Η δυνατότητα ανακατάταξης δίνεται μόνο σε οπλίτες που υπηρετούν και όχι σε εφέδρους αμέσως μετά και σε συνέχεια της εκπλήρωσης της θητείας τους. Οι παραπάνω οπλίτες θα συνεχίζουν να υπηρετούν στις μονάδες από τις οποίες και θα απολύονται και οι οποίες έχουν καθορισθεί με σχετική υπουργική απόφαση χωρίς δυνατότητα μετάθεσης. Οι υποψήφιοι Οπλίτες πρέπει να έχουν την ελληνική ιθαγένεια, να έχουν ηλικία έως 25 ετών, ενώ θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης με τους μόνιμους στρατιωτικούς. Οι ενδιαφερόμενοι που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στις μονάδες που υπηρετούν. 32 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην ΥΠΑ Γραπτό διαγωνισμό για την πρόσληψη 32 Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα διενεργήσει το ΑΣΕΠ μέσα στο επόμενο δίμηνο. Το αίτημα της ΥΠΑ για την ενίσχυσή της με 98 νέους μόνιμους ελεγκτές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης έγινε δεκτό από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και «ψαλιδίστηκε» αρκετά, λόγω της δημοσιονομικής στενότητας. Μάλιστα η Υπηρεσία έχει ζητήσει να δοθεί προτεραιότητα στο αίτημά της, καθώς υπάρχει ανάγκη άμεσης κάλυψης των κενών θέσεων με νέο προσωπικό, καθώς δεν μπορούν να καλυφθούν μέσω της κινητικότητας. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας άλλωστε είναι μια πολύ απαιτητική ειδικότητα και οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν απαραιτήτως τα εξής προσόντα για να διεκδικήσουν επιτυχώς μια από τις θέσεις της προκήρυξης: πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΑΕΙ άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας πιστοποιημένη γνώση χειρισμού Η/Υ πιστοποιητικό υγείας Γ΄ κατηγορίας καλό βαθμό στο τεστ ορθοφωνία που διενεργείται από ειδική επιτροπή. Η προκήρυξη βρίσκεται ήδη στο ΑΣΕΠ για τις τελικές διορθώσεις και αναμένεται να προωθηθεί προς έκδοση στις αρχές του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται πως έχουν μεσολαβήσει επτά περίπου χρόνια από τον τελευταίο διαγωνισμό της ΥΠΑ για ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που είχε πραγματοποιηθεί το 2008 μέσω ΑΣΕΠ. Ο διαγωνισμός περιλάμβανε ειδικές δοκιμασίες για τις λεκτικές δεξιότητες και την κατανόηση κειμένου, προφορική συνέντευξη που διαπιστώνεται η ορθοφωνία των υποψηφίων και γραπτές εξετάσεις μέσω των οποίων εξακριβώνονται οι ικανότητες και οι γνώσεις τους (σε επίπεδο μνήμης, προσοχής - συγκέντρωσης, αντίληψης και αίσθησης χώρου, χρόνου και προσανατολισμού). Οι ανάγκες σε προσωπικό Η ενίσχυση της Κεντρικής Υπηρεσίας αλλά και των περιφερειακών αεροδρομίων με Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας δεν είναι το μόνο αίτημα που έχει υποβάλει η ΥΠΑ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εργασίας» η Υπηρεσία έχει ζητήσει την πρόσληψη επιπλέον 371 μόνιμων υπαλλήλων από διοικητικές και τεχνικές ειδικότητες. Η κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα αφορά: 70 ΔΕ Οδηγούς- Πυροσβέστες, 2 ΠΕ Τηλεπικοινωνιακούς, 17 ΤΕ Τηλεπικοινωνιακούς, 41 ΠΕ Αερολιμενικούς, 35 ΔΕ Τεχνικούς/Ηλεκτρολόγους, 4 ΤΕ Ηλεκτρολόγους, 23 ΔΕ Τεχνικούς/Ψυκτικούς, 9 ΔΕ Τεχνικούς/Υδραυλικούς, 20 ΔΕ Τεχνικούς/Μηχανολόγους, 24 ΠΕ Ηλεκτρονικούς, 11 ΤΕ Ηλεκτρονικούς, 12 ΠΕ Οικονομικούς, 3 ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, 3 ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, 3 ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 6 ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, 2 ΠΕ Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, 7 ΤΕ Πολιτικών Δομικών Εργων, 3 ΤΕ Μηχανολόγων και 3 ΥΕ Φυλάκων/Νυχτοφυλάκων. Επίσης μέσω διαθεσιμότητας προβλέπεται να καλυφθούν οι εξής θέσεις: 43 ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού, 4 ΔΕ Χειριστών Αεροσκαφών, 2 ΠΕ Χειριστών Αεροσκαφών, 6 ΤΕ Χειριστών Αεροσκαφών, 2 ΠΕ Μηχανικών Αεροσκαφών, 10 ΤΕ Μηχανικών Αεροσκαφών και 6 ΔΕ Μηχανικών Αεροσκαφών. Από τις θέσεις αυτές προβλέπεται να καλυφθούν φέτος εκείνες που αφορούν την επαναπρόσληψη όσων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ οι υπόλοιπες ειδικότητες θα προκηρυχθούν από το ΑΣΕΠ μέσα στο 2016. 300 υπάλληλοι σε ασφαλιστικά ταμεία Τo «πράσινο φως» για 450 μόνιμες προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία δίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θα εγκρίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την πρόσληψη 300 μόνιμων υπαλλήλων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την επαναπρόσληψη 150 υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν απολυθεί μέσω διαθεσιμότητας. Τη «μερίδα του λέοντος» στις νέες προσλήψεις διεκδικούν το ΙΚΑ αλλά και ο ΟΑΕΕ, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα κατανεμηθούν στους υπόλοιπους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΟΓΑ, ΕΤΑΑ,ΤΑΠΙΤ, ΜΤΠΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΗΔΙΚΑ, ΝΑΤ κ.λπ.). Οι θέσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, διοικητικό προσωπικό Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τηλεφωνητές, πτυχιούχους Πληροφορικής, νομικούς και βοηθητικό προσωπικό. Η πλειονότητα των θέσεων θα καλυφθεί από στελέχη στην ειδικότητα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Διοικητικού Οικονομικού, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διοικητικού Λογιστικού, ΠΕ Πληροφορικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Διοικητικού Λογιστικού. Επίσης, θα προσληφθούν υπάλληλοι στις εξής ειδικότητες: ΠΕ Θετικών Επιστημών, ΔΕ Τεχνικών, ΠΕ Μεταφραστών, ΤΕ Μηχανικών, ΤΕ Πληροφορικής και ΔΕ Τηλεφωνητών . Τα προσόντα Για τις θέσεις ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού απαιτείται οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ της ημεδαπής. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους, δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Χρηματοπιστωτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, ή πτυχίο β΄ κύκλου σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ), ανεξαρτήτως ειδικότητας, ή πτυχίο α' κύκλου σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης ή απολυτήριος τίτλος: Ενιαίου Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου. 75 τεχνίτες και προσωπικό σε παιδικούς σταθμούς και προνοιακές δομές Στο ΑΣΕΠ προς έκδοση βρίσκεται νέα προκήρυξη του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά στην πραγματοποίηση 75 περίπου προσλήψεων, διαφόρων ειδικοτήτων, σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους της χώρας που έχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό αίτημα προέβλεπε 230 προσλήψεις σε αυτούς τους δήμους, όμως εκτιμάται πως η πλειοψηφία των θέσεων θα καλυφθεί από τους ήδη επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα χωριστούν ανά περιφέρεια και ειδικότητα ώστε να γίνει αντιστοίχιση των αναγκών που έχουν οι δήμοι με τους αδιόριστους που αναμένουν την τοποθέτησή τους. Οι περισσότερες θέσεις αφορούν τεχνικές ειδικότητες (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), καθώς και προσωπικό που θα εργαστεί σε παιδικούς σταθμούς και προνοιακές δομές. Υπενθυμίζεται πως οι νησιωτικοί και ακριτικοί δήμοι (και όχι τα νομικά πρόσωπα αυτών) δεν υπάγονται στο περιορισμό «μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις», σύμφωνα με εγκύκλιο του το υπουργείο Εσωτερικών. Αγγελική Μαρίνου amarinou@pegasus.gr