18 Απριλίου 2016

Το Νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο-Τι θα ισχύσει...



Το Νέο Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό παρουσιάστηκε ανεπίσημα (από την εφημερίδα Αυγή) και αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας προς ψήφιση στη Βουλή και υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα αλλαγών στο τελικό κείμενο. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι: 
1). Ο τρόπος υπολογισμού σύνταξης είναι ίδιος για όλους τους ασφαλισμένους (Δημοσίους Υπαλλήλους, Στρατιωτικούς, Σώματα Ασφαλείας, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ). 
Δεν αλλάζουν οι προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των Στρατιωτικών & των Σωμάτων Ασφαλείας που ισχύουν σήμερα. 

2). Η σύνταξη δεν υπολογίζεται πλέον με βάση τον τελευταίο μισθό, αλλά με βάση το μέσο όρο αποδοχών από το 2002 και μετά. 
Οι παλαιές συντάξεις θα επανυπολογιστούν και αυτές ως άθροισμα Βασικής + Αναλογικής Σύνταξης, αλλά με τη διαφορά ότι οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι αυτές που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την έκδοση της υφιστάμενης συνταξιοδοτικής πράξης (όχι ο μέσος όρος από το 2002). Εάν με τον επανυπολογισμό προκύψει μείωση των παλαιών μικτών συντάξεων (που θα προκύψει σίγουρα), τότε η διαφορά συνεχίζει να αποδίδεται για πάντα ως προσωπική διαφορά του συνταξιούχου, δηλαδή δεν μειώνεται το πληρωτέο ποσό για τις παλιές συντάξεις. 

3). Το ποσοστό αναπλήρωσης στην ακαθάριστη σύνταξη μειώνεται από το 60-70% στο 26-34% (για 30 και 35 συντάξιμα χρόνια αντίστοιχα). 

4). Θεσπίζεται ανώτατο όριο σύνταξης το εξαπλάσιο της Εθνικής σύνταξης (6 x 384 = 2.304 €). 

5). Θεσπίζεται ανώτατο όριο στο άθροισμα όλων των συντάξεων και μερισμάτων, το οκταπλάσιο της εθνικής σύνταξης (8 x 384 = 3.072 €)

6). Ο νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων εφαρμόζεται για διαγραφή (;) από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει έμμεσα από το άρθρο 14, όπου αναφέρεται ότι «Σε εφαρμογή των ενιαίων κανόνων … οι ήδη καταβαλλόμενες κατά τη δημοσίευση του νόμου κύριες συντάξεις αναπροσαρμόζονται …». 

7). Όσοι έχουν αποχωρήσει ή θα αποχωρήσουν εντός του 2016 και η σύνταξη με το νέο τρόπο υπολογισμού είναι μικρότερη σε ποσοστό άνω του 20% σε σχέση με τη νομοθεσία που ίσχυε στις 31-12-2014, λαμβάνουν ως προσωπική διαφορά το ήμισυ της διαφοράς αυτής. Πχ. εάν κάποιος αποχωρήσει το 2016 και η σύνταξη με το νέο νόμο υπολογίζεται 24% μικρότερη, τότε λαμβάνει το 12% ως προσωπική διαφορά. Εάν φύγει το 2017 λαμβάνει ως προσωπική διαφορά το 1/3 (δηλαδή το 8%) και εάν φύγει το 2018 λαμβάνει το 1/4 της διαφοράς (6%). 

8). Για τους ήδη συνταξιούχους θα επανυπολογιστεί μεν η σύνταξη με το νέο τρόπο υπολογισμού, αλλά σε περίπτωση μείωσης της σύνταξης, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τη διαφορά που προκύπτει ως προσωπική διαφορά (θα παίρνουν δλδ τη σύνταξη που παίρνουν τώρα)

9). Για όσους συνταξιούχους αναλάβουν εργασία μετά την ψήφιση του νόμου, επιβάλλεται κράτηση 60% στα ακαθάριστα ποσά όλων των συντάξεων (κύριων και επικουρικών). 

Δεν υπάρχει καμία απολύτως εξαίρεση και όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις καταργούνται. 

Για όσους συνταξιούχους ήδη εργάζονται ισχύουν τα παλαιά δεδομένα (περικοπή ανάλογα με το εισόδημα). 







1 σχόλιο:

  1. Τα δάνεια που θα χορηγεί το ΤΕΑΠΑΣΑ για κάλυψη εκτάκτων αναγκών θα αφορά ΜΟΝΟ τους εν ενεργεία;
    Οι συνταξιούχοι αστυνομικοί είναι απλώς μερισματουχοι και έχουν απωλεσει την ιδιότητα του μετόχου ή οποία και συνεπάγεται καποιων προνομίων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.